Pierwotnym siedliskiem naturalnym tej rośliny były prawdopodobnie wiecznie zielone lasy tropikalne wschodniego Meksyku, oraz karaibskiego działu wodnego Gwatemali, Belize i Hondurasu. Jest epifitem (korzysta z innych roslin jako podpory ale nie pasożytuje) ale trochę nietypowym, gdyż jest lianą a korzeni się w glebie.
Wanilia pochodzi z lasów tropikalnych Nowego Świata, ale obecnie uprawiana jest w tropikalnych rejonach na całym świecie jako przyprawa o charakterystycznym zapachu.
Może kwitnąć w ciągu całego roku, ale maksimum przypada na marzec-czerwiec. Nie zakwitnie i nie wytworzy owoców dopóki nie osiągnie dojrzałości, czyli zwykle po osiągnięciu 3,3-3,9 m długości.
Strąki nasienne są źródłem powszechnie znanego całym świecie aromatu waniliowego i drugiej najdroższej, po szafranie, przyprawy na świecie.
Zapach wanilii pochodzi z wyrośniętych i dojrzałych owoców, które osiągają długość w ciągu 6 tygodni, po czym potrzebują następnych 6-10 miesięcy dla osiągnięcia pełnej dojrzałości.
Strąki muszą być zbierane w momencie, gdy ich kolor zmienia się z zielonego w żółty, ale zanim zaczną pękać w celu rozsiania nasion.
Hobbyści mogą zbierać strąki, gdy owoc staje się żółty. W tej fazie są one wodniste i bez smaku, pozbawione przyjemnego waniliowego aromatu. Dopiero proces suszenia nadaje znany powszechnie smak i zapach.
Strąki poddane niewłaściwej obróbce nie mają określonego smaku i zapachu i jest prawdopodobne, że spleśnieją. Pocięte i wymieszane z owocami, które spadły za szybko nadają się do produkcji tanich ekstraktów.
Zachwycający i unikalny zapach i smak pochodzi od aromatycznego związku chemicznego o nazwie wanilina, który ulega krystalizacji na zewnątrz strąka podczas procesu fermentacji i suszenia.
Przefermentowane strąki można wykorzystywać w całości, skrobiąc je, lub można używać malutkie nasiona wydobyte z rozciętych strąków. Wanilia jest zazwyczaj sprzedawana do użytku spożywczego w postaci ekstraktu alkoholowego, i jako zapach do tytoniu i w produkcji perfum.
Aby zapobiec zniszczeniu przez huragany i silne wiatry często występujące w tropikach, rośliny są często uprawiane pod osłoną listowia dżungli. Zdrowa wanilia może wytworzyć do 100 strąków rocznie.
Inne gatunki wanilii mające wartość handlową to Vanilla Pompona Schiede i Vanilla tahitensis J.W.Moore. Są one czasem stosowane jako gorszej jakości źródła smaku wanilii, ale najczęściej wykorzystuje się je do otrzymania zapachu.
Znawcy uważają, że każdy gatunek ma inny smak.
Najlepsze kasyno online - Ice Casino w Polsce